вторник, 28 август 2012 г.

Пловдив през очите на тригодишните








Пловдив от Небет Тепе
Една от най-срамните за мама случки от моето детство е свързана със Стария град. Имали сме гости от Варна, които за беля тръгнали да разглеждат Пловдив с мен. Аз съм била на 5. Насред красотата на Балабановата къща, Хисар капия и фенерите моя милост се затръшкала за шарени чорапки и не спряла да тормози горките хора докато не ми купили така желания армаган. 
Сигурно защото чувството за вина дебне дълго из тъмното на мозъка, аз реших, че първата среща на Сави и Ники със същите улици ще е по-рано - когато са на 3! И ако се случи подобно нещо, оправданието ще е само в невръстните години :)



 - Сави, Ники, какво ви хареса най-много в стария град?
- Планината!
- О! Скалите ли? 
    - Да.
    - А друго?
    - ... гущерчето... фонтанчето... 
   - А фенерите?
   - Даа!

 - А къщите? Красивите, цветни, стари къщи?
- ... къде ми е топкатаааааа?



На това площадче има няколко магазини със сувенири. В единия бяха изложени шарени чорапки! Блеснаха ми очите и започнах да ровя в раницата за камера. Но докато я извадя, намръщен човечец набързо прибра чаршията. Дали не е бил същият отпреди 30 години? :) Нямаше чорапи,  които Сави и Ники да пожелаят. Добра причина да дойдем пак скоро :)


- Мамо, тук мирише на ако!
- Какво, по дяволите, прави тази химическа тоалетна в двора на Етнографския музей??? Няма я на снимката, съвсем умишлено! Но си е там, вляво от централния вход и мирише. Недоспустимо!


- Ники, Сави, вижте църквата и камбаната!
- Мамоо, компютър!
- А, да, той е за туристи. На няколко езика!
- ... (разочарование!)






 Минаваше 9 вечерта, вървяхме по Главната, уморени от калдъръмените стръмнини, когато Сави и Ники започнаха да крещят:
- Мое синьооооо!
- Мое розовооооо!
- Мое синьоооооо!
- Мое розовоооо!
И така 150 пъти! Докато приближим, съзерцаваме и отминем фонтаните на "копчетата". А моето е жълтото. Те така решиха.





Сградата отзад е Общината


Няколко дни по-рано се разхождахме из Градската градина, която Сави снима. Получава й се, не че я хваля :)

След дълго чакане да започне "Хитър Петър" Сави показа свое шоу:



 Прекрасната идея за представления в парка в топлите вечери е на първия частен куклен театър в Пловдив Hand. Смешните сценки обаче бързо доскучаха на най-малките и тръгнахме да издирваме сладолед. Междувременно караха детски джип.



Детските ми спомени за "мечешката пещера" са приказни. Щастлива съм, че това място отново изглежда чисто и красиво. То също се намира в Градската градина.






5 коментара:

  1. Винаги съм казвала, че е добре човек да разведе гости в собствения си град, за да го опознае и да види неща, които иначе не забелязва. Разходка с деца също върши работа :) Добре, че градчето си ни е хубаво и дори химически тоалетни и подписи с маркери по стените на световното културно наследство не успяват да го загрозят. Междудругото поздравления за кадрите! Вече е трудно да снимаш къща в Стария град без да уловиш така модерните черни надписи (с претенциите, но не и с качеството на графити) или кола, или...
    Имаш обаче още доста места, на които да ги заведеш и да напишеш Part II и III. Ако не се сещаш - вземи ме за гид. Не съм лоша компания и се разбирам със С&Н :)
    P.S. Червеното фонтанче е моето, нали?

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за обстойния, професионален и намигващ коментар, приятелко безценна! А за парт 2, 3 и т.н. чакам да изринат и създадат наново зоопарка, да пуснат лифта - Сахат-Небет тепе :) (може и да е долен слух, но ставало дума за европейски проект и току-виж станал реалност), имам малко материал и за детското влакче, както и планове за красиви панорамни от Альоша. Смятай се за резервирана за догодина. А защо не и зимъска, кога ни скуката забръска? :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Mnogo simpati4en razkaz :) Nqkoj den 6te go posetq i az tozi velik Plovdiv! :) A replikite na Savi i Nicki za sinjoto i rozovoto mnogo mi napomniha za scenite ot Sleeping Beauty na Disney, kadeto dvete orisnici se karaha za cveta na roklqta na princesa Aurora: "Make it pink!", kazva Flora, "Noo! Make it BLUE", pod6u6va Merryweather i zamahva s val6ebnata pra4ica! :D

    ОтговорИзтриване
  4. Нат, тръгнах да търся LIKE по навик, ама тук са го направили по трудния начин :) Заспалата ми и безкофеинова глава да измисли нещо хубаво в отговор :)
    Непременно ще гледаме Sleeping Beauty тази есен. Сави и Ники наистина са фрийк на тема синьо и розово в момента.

    А за Пловдив я виж това и си избери къде да се заведем двете :) Нощувката ти е резервирана вече :))
    http://www.eventsplovdiv.info/articles/view/1182

    ОтговорИзтриване